BLOG

Fizioterapija – Ključni Element u Borbi Protiv Skolioze

Suočavamo se sa sveprisutnim problemom modernog doba – manjkom fizičke aktivnosti, koji posebno pogađa najmlađu populaciju. Jedan od najučestalijih deformiteta kod dece je skolioza. Skolioza je stanje koje karakteriše abnormalan, bočni rast kičmenog stuba, koji može biti zakrivljen u jednu ili obe strane istovremeno. Ova deformacija često uzrokuje bol u donjem delu leđa.

Pojedine skolioze su idiopatske – bez jasno definisanog uzroka nastanka. S druge strane, postoje skolioze koje su rezultat degeneracije kičmenih diskova, kao što je slučaj kod artritisa i osteoporoze. Takođe, neke skolioze mogu imati genetsku komponentu.

Kongenitalne skolioze su specifična podkategorija ovog stanja. One su uzrokovane deformitetima pršljenova, a kako deca rastu, asimetrija tela se dodatno povećava.

Neuromuskularne skolioze se javljaju kod dece koja već boluju od određenih stanja, poput cerebralne paralize, spina bifide i mišićne atrofije. Upravo kod ovih vrsta skolioza često se koriste ortopedski aparati, odnosno mideri.

Ipak, najvažniji aspekt u borbi protiv skolioze je pravovremena dijagnostika i lečenje. Preporučuje se redovni lekarski pregled, koji uključuje konstatovanje asimetrije tela i krivljenja kičmenog stuba. Dodatno, neophodno je uraditi i rendgenski snimak. Na osnovu ovih parametara, stručnjaci izrađuju individualni program vežbi za ispravljanje skolioze.

Bitno je naglasiti značaj istezanja skraćenih mišića, ali i jačanja oslabljene muskulature trupa i leđa, kao i celokupnog tela. Održavanje pravilne fizičke aktivnosti predstavlja ključnu preventivnu meru u borbi protiv ovog, nažalost, sve češćeg deformiteta kod dece.

Dodavanjem fizioterapije u tretman skolioze, postižemo integralni pristup lečenju ovog stanja. Fizioterapija predstavlja disciplinu koja koristi fizičke metode, poput vežbanja, masaže i toplotu, da bi poboljšala i održala pokretljivost i funkcionalnost pacijenta.

Fizioterapeuti imaju ključnu ulogu u oblikovanju individualnih programa vežbi za pacijente sa skoliozom. Ti programi su prilagođeni specifičnim potrebama svakog pacijenta, sa ciljem da se smanji krivina kičmenog stuba, poboljša držanje i smanji bol.

Pored toga, fizioterapija može pomoći u oblikovanju pravilnih oblika kretanja i navika koje mogu sprečiti dalje pogoršanje stanja. Fizioterapeuti su tu da podučavaju pacijente pravilnoj posturi, načinima za efikasno istezanje i jačanje mišića, kao i tehnikama za upravljanje bolom.

Bitno je naglasiti da je fizioterapija dugotrajan proces i zahteva posvećenost pacijenta. Međutim, redovna praksa i upornost mogu doneti značajne rezultate i poboljšati kvalitet života pacijenta.

Stoga, fizioterapija je neophodan deo celokupnog procesa lečenja skolioze. Uz pravovremenu dijagnostiku, redovno vežbanje i pravilnu posturu, fizioterapija može pomoći u postizanju optimalnog zdravstvenog stanja i sprečavanju daljeg napredovanja bolesti.

Kinezi 1 1 400x516

Blog

Fizioterapija – Ključni Element u Borbi Protiv Skolioze

Line3